geluidskaart aansluiten AGW

Sub-forum over APRS
pc1l
.
.
Berichten: 132
Lid geworden op: 28 jan 2008, 21:40
Locatie: Maastricht
Contacteer:

geluidskaart aansluiten AGW

Ongelezen bericht door pc1l » 27 sep 2008, 11:15

Vraagje : welk schema zou ik het beste kunnen gebruiken ?

Betreft een PC soundcard met 2.5 V DC op elke MIC input ( links 2.5 V rechts 2.5 V ) .....
Aan de andere zijde een RX ( receiver 8 ohm luidsprekeroutput, SQUELCH ON )
De C's moeten dus het DC ( bias of wat stelt dat eigenlijk voor ? ) blokken.

Er gaat dus een signaal van de RX naar de PC geluidskaart ( geintegreerd op moederbord GeForce6100SM-M ). Betreft digitaal signaal dat met extra software verder bewerkt wordt. Zonder de C's werkt het niet. Om precies te zijn : maar heel even en dan 'loopt het vast'. Daarom heb ik het genoemde netwerkje even ertussen gezet. Dat werkt al beter.

Ik heb het idee dat het nog veel beter kan door het schema meer te wijzigen, weten jullie iets ?

In principe kan in schema'tje nr 2 bij IN ook nog een C geplaats worden. Misschien is het beter om deze ook werkelijk te monteren ?

Het idee bij nr 2 is dat nu er een 100 K DC belasting ( de potmeter ) voor die geluidskaartingang existeert zonder dat er ( teveel ! ) gelijkstroom gaat vloeien door de loper ( C aan loper ) ..... Of is het pure onzin dat zo de soundcard input stabieler wordt ?

Met dank voor antwoord :)

Voor het geval de onvolprezen eigenaar van dit forum ( Tjalling ) dit mocht lezen : hoe kan ik zo'n tekeningetje in jouw forum / site opslaan ? Dat zou wel erg handig zijn.

rbeckers
.
.
Berichten: 492
Lid geworden op: 10 mei 2008, 23:15

Re: geluidskaart aansluiten AGW

Ongelezen bericht door rbeckers » 27 sep 2008, 13:54

Hallo pc1l,

beide schema's kunnen werken.
Wat ook kan is een audio trafo op de uitgang van de RX te zetten en dan op de secundaire kant je schema. Dit helpt bij brom etc.. Je ontvanger is dan wat betreft audio galvanisch gescheiden. RF signalen van de PC komen dan moeilijker op de ontvanger.
Ook aardlussen worden zo voorkomen.

René

pc1l
.
.
Berichten: 132
Lid geworden op: 28 jan 2008, 21:40
Locatie: Maastricht
Contacteer:

Re: geluidskaart aansluiten AGW

Ongelezen bericht door pc1l » 27 sep 2008, 17:33

rbeckers schreef:Hallo pc1l,

beide schema's kunnen werken.
Wat ook kan is een audio trafo op de uitgang van de RX te zetten en dan op de secundaire kant je schema. Dit helpt bij brom etc.. Je ontvanger is dan wat betreft audio galvanisch gescheiden. RF signalen van de PC komen dan moeilijker op de ontvanger.
Ook aardlussen worden zo voorkomen.

René
Hoi rene,

Ja, beide schema's werken maar het tweede regelt een kleine stroom door de potmeter aansluitingen ( 2.5 Volt per channel ). Er is dus sprake van DC belasting. Het punt is dat ik voor 9k6 signalen beter geen trafo plaats. Door het ge ..... met de C's lijkt het toch stabiel te werken. Aardlus is uiteraard absoluut ongewenst hier. De AGW Packet Engine 'oscilloscoop' laat zien dat bij die DC belasting het iets fraaier uitziet ( beetje ) .. Maar een soundcard zou toch ongevoelig moeten zijn daarvoor ? Overigens gingen zonder de C's er stromen lopen waarbij na enkele seconden het niet meer werkte ..

rbeckers
.
.
Berichten: 492
Lid geworden op: 10 mei 2008, 23:15

Re: geluidskaart aansluiten AGW

Ongelezen bericht door rbeckers » 27 sep 2008, 18:05

Een PC , behalve de meeste laptops, is geaard. De ontvanger kan geaard zijn. Zodra er dan van de ontvanger een kabel naar de soundcard gaat is er een aardlus.
Met een goede trafo is 9k6 te halen. Anders is optisch een mogelijkheid maar dat is lastiger.
Ik heb zelf, tijdelijk, een 230/24V trafotje als isolatie tussen PC en ontvanger. Werkt matig tot 4kHz.
Je kunt ook zelf een trafo maken alleen zijn er voor die lage frekwenties wel wat wikkelingen nodig. Testen kan door bijv. een blok van 1kHz op de trafo te zetten en op de PC te kijken of het signaal na de trafo nog op een blok lijkt.

Hulpmiddel kunnen ook een FFT programma/module en een funktiegenerator (hardware/software) zijn.

René

pc1l
.
.
Berichten: 132
Lid geworden op: 28 jan 2008, 21:40
Locatie: Maastricht
Contacteer:

Re: geluidskaart aansluiten AGW

Ongelezen bericht door pc1l » 28 sep 2008, 21:43

Ja, ok, meetmethoden bekend :) .. Als er weer tijd over is zal ik echt eens gaan kijken wat een trafo'tje kan t.a.v. het 9k6 gebeuren. Het wordt door sommigen afgeraden, maar het kan inderdaad werken. En het is wel een erg leuke methode om ongewenste stromen tegen te gaan zo hier en daar in het ( aard ) leidingenstelsel.
Al is het duidelijk dat er op slechts een plaats in het totaal systeem wordt geaard ..... tenminste hier aan deze zijde toch.

Trouwens, als je ziet wat normaal allemaal op een geluidskaart wordt aangesloten ..... en hoe .. dan vraag je wel eens af hoe dat allemaal wel kan werken. Even een 1k2 - 9k6 signaal overdragen en oje .....

Nog een vraag : de PC('s) die jij op kamer binnenshuis gebruikt : heb je die werkelijk ook geaard ?

Leon.

rbeckers
.
.
Berichten: 492
Lid geworden op: 10 mei 2008, 23:15

Re: geluidskaart aansluiten AGW

Ongelezen bericht door rbeckers » 28 sep 2008, 22:24

Mijn PC's zijn aangesloten op wandcontactdozen met randaarde.
De meeste PC's hebben voedingen, met aarde aansluiting, met daarin een filter dat de aarde gebruikt.
Zonder randaarde loopt de lekstroom van zo'n filter naar de kast en de aansluitingen. Als je nu een PC op een dergelijke verkeerde manier aansluit, loopt die lekstroom via de audiokabel naar je ontvanger.

René

pc1l
.
.
Berichten: 132
Lid geworden op: 28 jan 2008, 21:40
Locatie: Maastricht
Contacteer:

Re: geluidskaart aansluiten AGW

Ongelezen bericht door pc1l » 29 sep 2008, 11:08

rbeckers schreef:Als je nu een PC op een dergelijke verkeerde manier aansluit, loopt die lekstroom via de audiokabel naar je ontvanger.
Je bedoelt indien die ontvanger geaard is ?

rbeckers
.
.
Berichten: 492
Lid geworden op: 10 mei 2008, 23:15

Re: geluidskaart aansluiten AGW

Ongelezen bericht door rbeckers » 29 sep 2008, 11:43

Ja, maar bijv. de Yaesu die ik heb heeft een randaarde chassis deel en is dus ook op een wandcontactdoos met randaarde aangeloten. De trafo lost dan de onvermijdeljke aardlussen op.
Bij RF of hogere harmonischen van het stroomnet ligt dat moeilijker. De randaarde is niet zo'n goede RF geleider en een (audio)trafo kan RF doorlaten tgv capaciteiten tussen pimaire en secundaire wikkelingen. De RF (lek)stromen zijn ook meer aan veranderingen onderhevig. Verander iets aan de opstelling en de RF stroom kan anders lopen.

René

pc1l
.
.
Berichten: 132
Lid geworden op: 28 jan 2008, 21:40
Locatie: Maastricht
Contacteer:

Re: geluidskaart aansluiten AGW

Ongelezen bericht door pc1l » 29 sep 2008, 12:37

rbeckers schreef:
Bij RF of hogere harmonischen van het stroomnet ligt dat moeilijker. De randaarde is niet zo'n goede RF geleider en een (audio)trafo kan RF doorlaten tgv capaciteiten tussen pimaire en secundaire wikkelingen. De RF (lek)stromen zijn ook meer aan veranderingen onderhevig. Verander iets aan de opstelling en de RF stroom kan anders lopen.
Volkomen mee eens. Als radiozendamateur zie je dat die problemen er gewoon zijn. En dat er toch een oplossing voor gevonden moet worden. De randaarde kan voor een goed beveiliging zorgen ( indien er correct gebruik van gemaakt wordt : aardlekschakelingen e.d. ) .. Maar het is fout om van een randaarde dingen te verwachten die in het 'buizentijdperk' en met de toenmalige 'echte' aarde wel konden :) .. Ook schakelingen in het SHF gebied vereisen de nodige zorg wat dat betreft. Die 'zien' helemaal geen aarde in het randaarde gebeuren, kunnen het zelfs als ( ongewenste ) antenne gebruiken.

Wat je vaak ziet bij HF : slechts een punt ( een input ) is geaard in die zin dat er vanaf massa naar ground geleid wordt. Dat systeem werkt ook erg goed bij LF ( HiFi systemen ) : b.v de MIC input ligt aan aarde en ( soms ) randaarde. Resultaat : geen aardlek, geen brom.

Terug naar het geschetste probleem : ik zag ergens een niet met de randaarde verbonden pc waarbij de RX gewoon doorverbonden werd met de soundcard, dat werkte uit de kunst. Ook een porto op een pc gaat goed. En natuurlijk werken met een laptop ( die niet met randaarde is doorverbonden ) gaat zeer goed. In zo'n geval hoeft men niet met een G3RUH modem te gaan werken, de soundcard doet gewoon zijn werk en de trafo ( denk aan hogere baudrates ! )is niet nodig.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten