Netwerk kabel PC zelf maken met RJ45 stekker

Zendamateurs en PC's. Een veelgebruikte combi, maar ook een combi die vraagt om problemen, hi. Die kun je hier kwijt!
packetpiet
.
.
Berichten: 93
Lid geworden op: 26 jun 2011, 08:28

Netwerk kabel PC zelf maken met RJ45 stekker

Ongelezen bericht door packetpiet » 28 dec 2014, 15:33

Ik heb een veel te lange netwerkkabel de helft ingekort, maar per ongeluk een cross kabel gemaakt. :oops: :oops:

Stekker aanknijpen met een Modulair tang, die ik mag lenen lukt ook nog. Alleen vraag ik met af of en hoe lang de aders aangesneden moeten worden, of zitten er een soort mesjes in de stekker, waardoor aderisolatie verwijderen niet nodig is? :D
Ik zie een soort vorkje met punten in de stekker zitten, dus ik neem aan van niet.

Hier staat het aanmaken niet bij:
http://kabeltje.nl/rj45-netwerkkabels-montageschema/

Alvast bedankt voor een antwoord.

Gebruikersavatar
Tjalling PE1RQM
Forum beheerder
Forum beheerder
Berichten: 1085
Lid geworden op: 09 feb 2007, 22:13
Roepletters: PE1RQM
Locatie: Leusden
Contacteer:

Re: Netwerk kabel PC zelf maken met RJ45 stekker

Ongelezen bericht door Tjalling PE1RQM » 28 dec 2014, 18:13

Hallo Piet

De mesjes snijden inderdaad door de isolatie heen. Voor massief koperdraad horen de mesjes iets verbogen te staan, dus eigenlijk is dat een ander type connector van binnen ten opzichte van connectoren gemaakt voor kabels met draadjes bestaande uit meerdere koperdraadjes (rechte mesjes). Voor pivégebruik hoef je je daar niet zo druk om te maken. Je merkt vanzelf wel of het werkt.

Handigheidjes:
20141228-IMG_8177-800px.jpg
Draadjes eerst op ca. 5cm blootleggen, uit twist halen en alvast al iets op volgorde brengen.
20141228-IMG_8178-800px.jpg
Draadjes naast elkaar leggen en de volgorde goed controleren. Met wijsvinger als mal en de duim om alles op zijn plaats te houden.
20141228-IMG_8179-800px.jpg
Door wat te trekken en te wrikken met de duimen plat op de draadjes, de draadjes strak naast elkaar ordenen.
20141228-IMG_8182-800px.jpg
Heel recht afknippen met een goede tang op een dikke centimeter. De duim blijft goed drukken op het uiteinde. Dit kan in de stekker gestoken worden. Als oranje-wit links zit, dan hoort het palletje van de connector naar onderen te wijzen. Goed aandrukken en controleren of de draadjes tot het eind gekomen zijn van de stekker. Nogmaals volgorde controleren. Aankrimpen met een goede tang.

packetpiet
.
.
Berichten: 93
Lid geworden op: 26 jun 2011, 08:28

Re: Netwerk kabel PC zelf maken met RJ45 stekker

Ongelezen bericht door packetpiet » 28 dec 2014, 21:45

Tjalling PE1RQM schreef:Hallo Piet

De mesjes snijden inderdaad door de isolatie heen. Voor massief koperdraad horen de mesjes iets verbogen te staan, dus eigenlijk is dat een ander type connector van binnen ten opzichte van connectoren gemaakt voor kabels met draadjes bestaande uit meerdere koperdraadjes (rechte mesjes). Voor pivégebruik hoef je je daar niet zo druk om te maken. Je merkt vanzelf wel of het werkt.

Handigheidjes:
20141228-IMG_8177-800px.jpg
20141228-IMG_8178-800px.jpg
20141228-IMG_8179-800px.jpg
20141228-IMG_8182-800px.jpg
Wat een service, zeg, zelfs met foto`s.

Ik was van een tekening van internet uitgegaan qua volgorde van de draden, FOUT dus, alles zit nu verkeerd en mijn stekkers zijn nu op. 1 zit nu naar 8, 2 naar 7, ga zo maar door. :oops: :oops:
1e poging had ik de buitenisolatie te kort gehouden. Morgen nieuwe ronde, nieuwe kansen. :D
En dan volgens jouw methode, Tjalling. :D

73 Piet
Laatst gewijzigd door packetpiet op 29 dec 2014, 09:26, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Tjalling PE1RQM
Forum beheerder
Forum beheerder
Berichten: 1085
Lid geworden op: 09 feb 2007, 22:13
Roepletters: PE1RQM
Locatie: Leusden
Contacteer:

Re: Netwerk kabel PC zelf maken met RJ45 stekker

Ongelezen bericht door Tjalling PE1RQM » 29 dec 2014, 04:20

Succes Piet. Overigens zijn sommige routers en switches auto sensing en kunnen ze gewoon werken met cross cables. Maar dat zal je vast al getest hebben ☺

Mocht je vragen hebben, neem gerust contact op.

pb1sam
.
.
Berichten: 92
Lid geworden op: 23 jun 2011, 12:34

Re: Netwerk kabel PC zelf maken met RJ45 stekker

Ongelezen bericht door pb1sam » 29 dec 2014, 12:51

Crosskabels kun je inderdaad gebruiken bij ethernet (10Mb) en fastethernet (100Mb).
Bij Gigabit spul gaat dat feestje niet op, omdat Gigabit alle acht adres nodig heeft.
Bij ethernet en fastethernet doe je twee aderparen anders aansluiten voor cross,
Bij gigabit moet je alle aderparen anders aansluiten.
Afbeelding

Wat betreft het andersom aansluiten..
Pen 1 op 8, en pen 8 op 1 zou moeten werken..
Ideaal iis het niet, beter is om een standaard aan te houden.
Maar totdat je nieuwe connectors hebt kun je er prima mee werken.
Het belangrijkste is nl dat je aderpaar 1 op pen 1 &2 hebt,
aderpaar 2 op pen 3 & 6, aderpaar 3 op pen 4 & 5, en aderpaar 4 op pen 7 & 8.
Wat voor kleurtjes die aderparen hebben doet er niet aan toe...

packetpiet
.
.
Berichten: 93
Lid geworden op: 26 jun 2011, 08:28

Re: Netwerk kabel PC zelf maken met RJ45 stekker

Ongelezen bericht door packetpiet » 30 dec 2014, 08:58

Ok, is duidelijk beschreven.
Aan het begin, voor het topic gestart werd, ging ik de teil in met het aan 1 zijde van een bestaande kabel aanbrengen van de nieuwe connector.
De volgorde heb ik nu omgedraaid: Niet klakkeloos uitgaan van de wiring diagrammen, maar de kleurvolgorde van de bestaande stekker grondig bestudeerd met een lampje erbij en een bril op. De combinatiekleuren or/wt en br/wt zijn daarbij niet te zien in de stekker. Wel is te zien, hoe de overige kleuren gemonteerd zijn.
Dat bleek 568B Straight te zijn.

Achtergrond.
Ik keek hier achter mijn kasten en zag bossen kabels liggen: dat betekend voor een zendamateur: een spoel, die radiosignalen kan detecteren. Ik werk hier namelijk met een indoor HF dipole op zolder.

Dus ik heb de CAT 5E kabel van het glasvezel modem naar de PC even gehalveerd en doorgeknipt. Nu geen bos meer. :D

Waarom zit ik weer op HF? Mijn Yaesu is weer gerepareerd met een nieuwe middenfrequent.

Piet

Gebruikersavatar
PE2CH
.
.
Berichten: 47
Lid geworden op: 28 jan 2014, 00:24
Roepletters: PE2CH
Locatie: Mariahoeve

Re: Netwerk kabel PC zelf maken met RJ45 stekker

Ongelezen bericht door PE2CH » 30 dec 2014, 11:30

packetpiet schreef:Achtergrond.
Ik keek hier achter mijn kasten en zag bossen kabels liggen: dat betekend voor een zendamateur: een spoel, die radiosignalen kan detecteren. Ik werk hier namelijk met een indoor HF dipole op zolder.

Dus ik heb de CAT 5E kabel van het glasvezel modem naar de PC even gehalveerd en doorgeknipt. Nu geen bos meer. :D
Hier is de netwerkkabel van kabelmodem naar computer ook veeeeel langer dan nodig is.
Het staat bij mij nog in de planning om 'm te vervangen door een shielded exemplaar van de juiste lengte :D
Nu vraag ik mij af of je daadwerkelijk het verschil zal merken tussen gewone netwerkkabel en de shielded variant.
Digitale modes? Nee, bedankt. Ik heb geen spraakstoornis.

pb1sam
.
.
Berichten: 92
Lid geworden op: 23 jun 2011, 12:34

Re: Netwerk kabel PC zelf maken met RJ45 stekker

Ongelezen bericht door pb1sam » 30 dec 2014, 15:56

Wij hebben vier jaar geleden een huis gekocht uit 1922.
De staat was ook anno 1922..
Het hele huis van binnen gestript en van daaruit weer opgebouwd.
Nieuwe elektra, maar ook gas en water.
Ik heb in het hele huis direct in elke kamer een loze leiding voor TV gelegd,
en twee netwerkaansluitingen (FTP CAT5E).
Ik heb de ommanteling aan een kant aan aarde gelegd.
Ik heb tot nu toe geen storing op HF, of via versa.
Alleen mijn modems/routers heb ik tot nu toe aan de voeding moeten voorzien van ferrietkernen,
omdat de modems/routers niet bestand zijn tegen HF, en ik telkens geen internet verbinding meer had
als ik op HF actief was (koude reset hielp, maar ik wil niet dat internet uitvalt als ik mijn hobby uitoefen).
Wat de lengte van de UTP bekabeling betreft, te lang bestaat niet bij UTP kabel.
De doorvoersnelheid wordt gegarandeerd tot 100m, maar korter maakt geen verschil in
latency (reactietijd), aangezien data de snelheid van het licht benaderd,
en 20 of 80m, dat is praktisch onmeetbaar...
Of de kabel moet in die zin te lang zijn dat je er over struikelt. :-)

Gebruikersavatar
PE2CH
.
.
Berichten: 47
Lid geworden op: 28 jan 2014, 00:24
Roepletters: PE2CH
Locatie: Mariahoeve

Re: Netwerk kabel PC zelf maken met RJ45 stekker

Ongelezen bericht door PE2CH » 30 dec 2014, 23:21

Erover struikelen is niet echt van toepassing (het teveel ligt opgerold onder de kast) maar ik heb zo'n vermoeden dat het als antenne ook best goed werkt... En dus zit ik erover te denken om de netwerkkabel te vervangen door een shielded variant, dus met afscherming :D En dan meteen eentje die niet langer is dan nodig. In de hoop en verwachting dat ie dan niet meer tevens als antenne werkzaam is.
Digitale modes? Nee, bedankt. Ik heb geen spraakstoornis.

pb1sam
.
.
Berichten: 92
Lid geworden op: 23 jun 2011, 12:34

Re: Netwerk kabel PC zelf maken met RJ45 stekker

Ongelezen bericht door pb1sam » 30 dec 2014, 23:44

Ik weet niet of je echt bang moet zijn voor enig antenne effect.
Heb je dan last van HF op je netwerk?? Valt het uit of heb je veel errors/collisions
tijdens een uitzending??
Een UTP kabel, ook al is deze niet afgeschermd,
is namelijk door de getwiste paren al afgeschermd tegen invloeden van buitenaf.

Mooie website heb je trouwens.. Meeste actief op 6m en VHF zo te zien? :-)

Gebruikersavatar
PE2CH
.
.
Berichten: 47
Lid geworden op: 28 jan 2014, 00:24
Roepletters: PE2CH
Locatie: Mariahoeve

Re: Netwerk kabel PC zelf maken met RJ45 stekker

Ongelezen bericht door PE2CH » 31 dec 2014, 00:25

Nou, als mijn pc uit staat dan is gelijk de ontvangst op mijn amateurradio's een pak beter.
Ondanks de metalen pc-kast waarvan ik dacht dat ie wel HF-dicht zou zijn...
Daarom denk ik dat de netwerkkabel als zendantenne werkt die allerlei rommel uitstuurd waardoor mijn ontvangst slechter is. Alles is hier bekabeld, dus geen wifi of andere draadloze troep.
Digitale modes? Nee, bedankt. Ik heb geen spraakstoornis.

pb1sam
.
.
Berichten: 92
Lid geworden op: 23 jun 2011, 12:34

Re: Netwerk kabel PC zelf maken met RJ45 stekker

Ongelezen bericht door pb1sam » 31 dec 2014, 10:41

Bekabeld is sws altijd beter dan wat voor oplossing dan ook.
De meeste mensen die ik spreek denken dat draadloos, via wifi of homeplug,
de toekomst is. Helaas is er voor bekabeld nog steeds geen betere oplossing te bedenken.

Die storing, heb je dat ook als de PC aan staat,
en je de netwerkkabel hebt uitgetrokken, of is het dan weg?
En steekt je PC in op een randaarde stopcontact?

Gebruikersavatar
PE2CH
.
.
Berichten: 47
Lid geworden op: 28 jan 2014, 00:24
Roepletters: PE2CH
Locatie: Mariahoeve

Re: Netwerk kabel PC zelf maken met RJ45 stekker

Ongelezen bericht door PE2CH » 31 dec 2014, 18:54

pb1sam schreef:Die storing, heb je dat ook als de PC aan staat,
en je de netwerkkabel hebt uitgetrokken, of is het dan weg?
Storing is het eigenlijk niet eens, meer een soort stoorveld waardoor de ontvangst minder is.
Zeg maar dat de ontvangeringang "dichtgdrukt" wordt. Zwakke signalen komen niet meer door, alleen de wat sterkere stations.
De door jou aangeraden test moet ik nog doen, komt volgend jaar wel :D
pb1sam schreef:En steekt je PC in op een randaarde stopcontact?
Nee :oops:
Alleen de keuken en badkamer hebben randaarde stopkontakten, de rest niet helaas.
Digitale modes? Nee, bedankt. Ik heb geen spraakstoornis.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast